2022. május 28-án kicsit borús időben 47 fővel elindultunk kirándulásunkra.

Először Tatára vitt utunk, ahol egy remek idegenvezetőtől sok mindent megtudtunk az Eszterházy családról.
A kastély nem egyszer fogadott királyi vendégeket, sőt egy alkalommal, 1809-ben egy nevezetes békeszerződés, a Napóleonnal kötött ún. schönbrunni béke aláírásának helyszíne is volt. A festői Öreg-tó partján épült kastély így joggal viseli a „béke szigete” nevet.
A kastély épületét először Esterházy Miklós gróf álmodta meg, és Fellner Jakab kapott megbízást a terv elkészítésére.
Bár az eredeti, grandiózus elképzelés a gróf korai halála miatt nem valósult meg, a terv nem került teljesen a fiókba.
A gróf fia, Esterházy Ferenc rugaszkodott ismét neki a projektnek, így 1751 és 1806 között elkészült az úri lakhely. Elhagytuk a csodálatosan felújított kastélyt.

Ebédünket Nagysápon egy csodálatos környezetben a hegyek között fogyasztottuk el.

A jó ebéd után Bajnára a Metternich kastélyba vitt utunk. A csodálatosan felújított hófehér kastélyt Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül belül megújult hófehér Bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált.

A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. 

Ebbe a csodálatos napba még indulás előtt egy kis fagyizás is belefért.

Sikerült megint egy szép napot eltölteni, sok régi kollégákkal találkoztunk. Fájó szívvel de tele élménnyel elindultunk hazafelé.

A kirándulás képeit a Fotóalbumban láthatjátok.

Hódi Lászlóné
kirándulás szervező