Tisztelt Egyesületi Tagok! Kedves Kollégák!

A Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatását és felhívását továbbítjuk Önöknek.

 A Fővárosi Közgyűlés 2021. szeptember 1-én elfogadta a Fővárosi Idősügyi Stratégiát, melynek rövid távú céljai között szerepel az idősebb korosztály igényeire reflektáló tájékoztatási pontok kialakítása.

Sokszor nehézséget jelent a Fővárosban elérhető pénzbeli vagy természetbeni ellátásokról történő tájékozódás, a civil szervezetek által biztosított szolgáltatások körének megismerése. Az ellátások igénybevételét időnként az is nehezíti, hogy több esetben online regisztrációt igényelnek vagy az igények jelzése ilyen módon a legegyszerűbb, azonban digitális tudás vagy számítástechnikai eszköz hiányában a szolgáltatás elérésére az időseknek nincs lehetősége. (Természetesen sok időskorú remekül használja a XXI. századi technikákat.)

Megoldást jelenthet a Főváros több pontján, bármely fővárosi lakóhelyről jól és könnyen megközelíthető információs pontok kialakítása, ahol ezek az információk rendelkezésre állnak és jól képzett munkatársak nyújtanak felvilágosítást, illetve segítenek az igénybevétel kezdeményezésénél.

Az első idős barát információs pontot a Fővárosi Önkormányzat június 1-jén megnyitja, a 1052 Budapest, V. kerület Bárczy István utca 1-3. szám alatt található akadálymentesített irodában, melynek szolgáltatásait munkanapokon 9-13 óra között lehet igénybe venni.

 Várjuk azon lelkes önkéntes kortárs segítők jelentkezését, akik heti néhány órában bekapcsolódnának a munkába. A feladat elsősorban az ügyfélszolgálatos kolléga munkájának támogatása, ezen belül várhatóan az ügyfelek igényeinek előzetes felmérése, szükség szerint az adminisztrációban való közreműködés, tájékoztatás nyújtása a civil szervezeteknél elérhető szolgáltatásokról. A feladatok köre a nyitást követően az igényeknek és az önkéntesek vállalásainak megfelelően természetesen módosulhat. Mi most csak a kezdetben prognosztizálható feladatokat rögzítjük, azonban arra törekszünk – és örömmel vennénk – ha azok keretei az önkéntesekkel közösen kerülnének kidolgozásra és folyamatos finomításra.

Kérem, amennyiben az Önök tagjai érdeklődnek és csatlakoznának önkéntesként, jelezzék azt Danics Judit kollégámnak a  email címen, emellett szívesen nyújtunk felvilágosítást a +36 1 999-9277 telefonszámon. Tekintettel arra, hogy az idősbarát ügyfélszolgálatot június 1-én nyitjuk meg és már a kezdetektől szeretnénk az önkéntesekkel együttműködni, a május 15-ig jelentkezők részére már májusban tartunk tudásmegosztást, felkészítőt, azonban ezt követően is folyamatosan várjuk jelentkezésüket.

 Örömmel és köszönettel várjuk jelentkezésüket!

 

Üdvözlettel:

 

Kovács Tünde
főosztályvezető