Beszámoló Máriabesnyőn és Pécelen tett kirándulásunkról

2022. április 23-án kicsit borús időben 43 fővel elindultunk a kirándulásunkra. Először Márabesnyőre vitt az utunk ahol kiváló idegenvezetőnk elmondta, hogy grf. Grassalkovich Antal a szent helyet megalapította. A templom a község régi
temploma helyén épült. A romok között akadtak rá a Mária szobrocskára mely Besnyőt kegyhellyé avatta, majd Grassalkovich grf. elhatározta, hogy a Lorentói Boldogságos szűz tiszteletére kápolnát építtet. 

Ezután a közeli Sziget Vendéglőben ebédeltünk. A finom ebéd után közkívánatra meglátogattunk egy cukrászdát Pécelen, ahol ízletes
süteményeket és fagylaltot lehetett fogyasztani.

Folytattuk kirándulásunkat és megnéztük Pécelen a Ráday Kastélyt. Szerencsénkre itt is egy nagyon kiváló idegenvezetőnk volt, aki lelkesen beszélt a különleges hangulatú barokk stílusú kastélyról. A teljes épület 1770-ben készült el, tudósok, írók kedvelt találkozó helye volt. Díszes könyvtártermében 12000 kötetes gyűjtemény volt. Az épületet az 50-es években államosították és kórházként üzemelt. Jelenleg múzeumként, valamint koncert- és rendezvényteremként funkcionál.

Sikerült egy szép napot ismét együtt eltölteni. Mindenki örült, hogy hosszú idő után tudtunk régi kedves kollégákkal is találkozni.
Fájó szívvel kicsit fáradtan, de tele élményekkel elindultunk hazafelé.

A kirándulás képeit a Fotóalbumban láthatjátok. 

Hódi Lászlóné
Kirándulás szervező